2018. március 6., kedd

Göcseji Galopp 22 TT - ahogy én láttam...


Márciusi tél a zalai dombok között, ami bizony nem kis kihívás – sőt, helyenként egészen komoly erőpróba. De egyúttal a csendes, békés táj szépsége, a környék egészen egyedi hangulata olyannyira átszőtte az eseményt, hogy aligha távozott bárki is elégedetlenül. Ehhez alaposan hozzájárult a barátságos rendező csapat, a kiváló útvonalvezetés és a délutáni napfény is.


Előző nap pici lányommal a Lővérekben kiscserkész-túrán vettünk részt. Ezzel azonban az ő (tervezett) részvétele meg is hiúsult, így hát egyedül érkeztem Bödére. Idén innen indult minden táv, beleértve a két új, 44-es és 22-es túrát is. Ez utóbbi lehetőséget választottam: menteni a menthetőt, és összegben is egyezett a tervezett/előnevezett 16-ossal… és hát több, mint 24 kilométer. No meg egy kis vasárnap is marad utána, legalább az este: szeretnék fél kettő – kettő körül célba érkezni. Nyolc körül érkezek, negyed kilenckor meg már rajtolok is. Előnevezni jó dolog – főleg, ha a rendezők is ilyen gördülékenyen kezelik. Pedig elég sokan vagyunk: máris ismerősökbe botlok. István (aki elvállalja térképei mellett a cuccom őrzését is), Inci és Szilvi messziről jött el idáig. Akárcsak Áron, aki már javában úton van az 55-ös, király távon – de a pólók, amiket volt szíves elhozni nekem, itt várnak rám. Nagyvonalú gesztus az Év Teljesítménytúrázójától: köszönöm!


Vékony széldzsekiben, de azért kesztyűben vágok neki a rövid kis falusi aszfaltnak, miközben máris egy haranglábat hagyok el, majd emelkedő visz ki a mezők közé. Különös érzés a túra elején Kávás felé ballagni: két éve az ötvenötösön ez az utolsó pár kilométert jelentette. A lábam alatt ropogó hó persze ennél is különösebb: az előző két galoppozásomon sár volt, meg sár és sár. Nem sírom vissza, szó sincs róla – de azért láb elé kell nézni rendesen. Lendületes a tempóm, a több tucatnyi előzés is mutatja – igen hamar a Zsimba-hegyhez érkezek. A feliratos hordó láttán önkéntelenül elmosolyodok: pici lányom három éve ezen csücsült egy fotó kedvéért. Igaz, kicsivel odébb meg hóvirágokat fotózott: ez most kevésbé lenne megoldható.Virágok nincsenek, kilátás viszont van. Remekül körül lehet tekinteni a falu völgyére, és azon túl is. Aha, ott fogunk menni, hamarosan – konstatálom a szemközti gerincet. Előbb azonban leereszkedek az említett völgybe; nem is kicsit. Hosszú lejtő vezet le, futásra késztet, még így, hóban is. Tibort előzöm, aki megszokott derűs magányában ballag – bár ezt a „ballagási” tempót sokan megirigyelhetnék. Olyannyira, hogy (futás ide vagy oda) kb. egy kilométer múlva utol is ér. Igaz, közben fotók sokaságát készítem, gyönyörködve a panorámában. És itt a falu: balra vetek egy pillantást a korábbi rajtok helyszínére, aztán kis aszfalt, és jöhet is az emelkedő. Lépcsősor formájában „segít”: nincs mese, így lehet rövid távon sok szintet nyerni.


Stairway to heaven – jut eszembe az örökbecsű Led Zeppelin-dal, miközben felfelé szuszogok a gyönyörű fenyők között. Hogy aztán odafent is szépség és pazar látvány fogadjon – meg két pontőr. Az első ellenőrző pontot ugyanis a Boronaútra tették, és ott is a Skanzen bájos házikói elé.


Kis csapat verődött itt össze: örömmel üdvözlöm Gyulát és társait. A kapott kókuszos csemege is jól esik, könnyebben megy a folytatás. Mert itt is emelkedik még, az előbb említett szemközti gerincet immár a talpam alatt érzem.Kis házikók, szőlők és gyümölcsösök mindkét oldalon, kilátás északnyugatra és délkeletre… És naná, visszatekinteni is érdemes! Itt is elbűvöl: pedig semmi extra, semmi rendkívüli. Tulajdonképpen fekete-fehér a táj, színek nélkül. De békés, kedves, hangulatos és megnyugtató.Akárcsak a jelzések… Mert a turistajelek nem sűrűek – de a GG-feliratok, nyilakkal: rengeteg. Nem sok, hanem rengeteg! Kanyargunk, letérünk, de az irány mindig egyértelmű. Mezők és fasorok, távoli dombok és erdők övezik utamat, néhol magaslesek. A nyom kellemesen letaposott: három hosszabb táv is elvonult előttem, korábbi rajttal. Egészen egy kelet-nyugati tájolási fasorig. Előbb lábszár-középig, majd térden felül ér a hó. Mély lyukakat látok előttem: na, azokba kell belelépdelni. Szépen, egyenként, magasra emelt térdekkel. Úgy-úgy, szépen. Még egyet! Na még egyet!


Előre tekintek: valami roppant távolságban lesz vége ennek a szakasznak. Talán sosem érkezek oda. Pedig aztán de. És megéri! Gép által járt nyomok, kemény talaj lábam alatt: micsoda öröm tud ez lenni! Balos törés, és balról mező. Na, azon a mezőn futva jönnek a nálam okosabb (vagy jobb helyismerettel rendelkező) sporttársak. Az még hagyján, hogy távolságot is nyernek, de nekik ez a mély hó kimarad. Nekem meg a „kispista”-élmény (?) – szóval, nyugodtan folytatom. Hamar Kurtamajor bukkan fel előttem; az öreg, szebb napokat is látott kúria még romosan is megállásra, fényképezésre késztet.


Két éve át kellett vágni az udvarán, most viszont a jelzések kikerültetik velem. Kicsit aggódva teszem, de a piros GG-feliratok végig kísérnek, nincs gond. A Cigányhegy jön, jó kedélyű senior csapatot hagyok el, az út remek és kicsit meg is futom. Itt már kék kereszt dukál, ami aztán elvisz a második EP-re. A tizenhatosok balra térnek itt, de a népes csapat, akiket beérek a ponton, hosszabb távot választ, előttem indulnak el. Robi és Lajos is feltűnik, üdvözöljük egymást, és mehetünk is tovább. Kis lejtő, futható is – hajrá! Aztán gép-nyomok, majd megint csak lábak által taposott csapák a hóban. Ezek persze nehezebben járhatók… Elágazás, 55 és 33 jobbra, 44 és 22 balra – de mindenki a DDK-ra (csak másik ágra). Innentől - természetesen – kevesebb a lábnyom (és ismeretlen számomra az út). Aztán újabb leágazás: 44 egyenesen (K+) Ragánpuszta felé, a 22 pedig balra (DDK). Rendben, akkor bal, be is fordulok.


És csak pislogok. Szűz hó! Nincs több lábnyom. Hát akkor „magad uram, ha nincs szolgád”. Majd lesz, mindjárt. Az enyém. Nem túl szívderítő helyzet, de megoldom. Indulhattam volna később, előzhettem volna kevesebbet. Mindennek ára van. Na nézzük! Lejtős, és vastagon havas. Vajon futható-e? Igen! Nosza, kerítés jobbról, a kék jelzés igen ritka, és itt most nem látok GG-t sem. Kerítés jobbra el, a rengeteg vadnyom is – automatikusan követem őket. Amivel komoly hibát követek el. Mint később rájövök, letértem az útról. Egyre vastagabb a hó, az ösvény (?) egyre szövevényesebb: ágas-bogas, majd áthatolhatatlan. Gyere, Locus! Nézem a térképet, a track-et, és nem vigasztal, amit látok. Igyekszem irányt tartani, erősen hullámzó és havas úttalan utakon vergődök előre. Na, itt ne történjen velem semmi baj!


Szerencsére nem történik. Nyiladék világosa csábít, és… valóban! Gépjárta nyomok, a Locus megnyugtatóan jelzi vissza: jó irányba megyek. Összességében kis kitérőt tettem csak – inkább a magányos bolyongás a vastagon havas, kietlen erdőben okozott kellemetlen perceket. Itt már a GG-k is megvannak, és a kék jelzés is. Ezek vezetnek be Kustánszeg házai közé: az ereszkedés közben néhol derékig érne a hó. Szerencsére itt is gépek nyomát követem, aztán aszfalt jön, majd az ellenőrzőpont. Ami egyben ellátópont is – nem is akármilyen. Legjobban a forró, finom teának örülök, de jól esik a többféle gyümölcs, a pogácsa is. Kávéval is kínálnak, lehetne kekszet és többféle innivalót is kérni… Köszönöm, túlzásba se szabad vinni – meg hát a maradék 8-9 kilométert már fél lábon is…


Itt ugyanis már csak ennyi van hátra. Neki is vágok, de balra (az „érkező ágra”) téved a tekintetem: négy futó srác érkezik; ketten ismerősök is látásból. Egyáltalán nem rossz érzés társakat látni, sőt… Még ha ők most mennek is frissíteni – de hamarosan utolérnek, de jó! Így jutok a kustánszegi tó sarkához: az újból ismerős, már bejárt táj megnyugtat, szépsége pedig – még így havasan, befagyottan is – magával ragad.


A parton haladok, közel a tóhoz – ehhez mérten óvatosan, kimérten. Északnyugati, felső sarkánál jobbos kanyar – balról pedig egy csörtető vaddisznó-csapat. Robajuk megtöri a táj békés csendjét, de hamar el is ül a zaj. Így hát hallom is, ahogy érkeznek a futók, majd látni is lehet őket. A legjobbkor! Zegzugos, áthatolhatatlan bokrok előttem, merre tovább? Előre! – hangzik a direkció mögöttem. Itt? – hüledezek. Persze, menj csak, ott a kis híd! De mehetsz mellette is, a jégen át. És tényleg arra veszi az irányt… Páran (óvatosabb duhajok) mégis a hidat választjuk, átkel mindenki gond nélkül. Jöhet az emelkedő, itt ők is lépésre fogják a tempót; mögöttük lihegek én is. Gerincre érkezünk fel, kocogni kezdenek a friss, járatlan hóban – bepróbálkozok én is. Vidám, jó kedélyű társaság, komoly erőnléttel. Háromnegyed órával később indultak, mint én… Fentiekből következően futás közben is csevegnek, viccelődnek, én meg azon kapom magamat, hogy rájuk ragadok, és szinte húznak magukkal.


Hú, mennyivel gyorsabban fogynak így a méterek! És mennyivel kevésbé fázik a lábam. Egy idő után semennyire, de tényleg… És élvezem a tüdőmbe áramló friss levegőt, a dinamikus, folyamatos mozgás örömét, és hogy emberek között vagyok. Sokadszor járnak itt, helyismeretük is imponáló, biztonságot ad. Nem bánják a „potyautast”, én meg követem őket árkon-bokron át, ahogy mondani szokás. A terep ugyanis tényleg változatos, hullámzik is, kanyarog is. Erdők és mezők maradnak el trappoló (pontosabban: galoppozó) lábaink mögött. Az idő is egyre kellemesebb, nekem meg – aki túrához, nem futáshoz öltöztem – egyre inkább melegem lesz. Nagyobb baj ne legyen!


Fénykép itt alig készül: nem szeretnék lemaradni, és a kezdeti elhatározás („még egy kicsit velük, még egy kicsit”) végleges lesz: megpróbálom a célig! És sikerül is, bár láthatólag nekik ez inkább öröm-futás; laza és derűs – nekem viszont jóval komolyabb feladat. Közben felragyog a nap is, misztikus fényekkel beragyogtatva a folyamatosan változó hófehér zalai tájakat. Átkelünk a pici Németfalun, közepén a templommal (éppen harangszókor), meg egy pompás hóemberrel az egyik ház előtt. Lejtő visz ki, völgyben zúgunk lefelé. Két éve Karcsi barátommal beszélgettünk itt nagyot az 55-ön – jár a fejemben. Akkor szigorú sárba érkeztünk le – most a hó fogad, jóval kellemesebb futóterepként. És farakások, civilizáció… csak nem?! De, igen, itt a falu, uhhh, máris, itt a cél! Kellemesen bekocogva állíthatom le az órát, 4:16!


Lehetne hitetlenkednem, meglepődnöm, de hát az utolsó öt és fél kilométer után nem teszek ilyent. Még fél egy sincs! Megköszönöm a srácoknak a társaságot; maradandó élmény lesz, azt hiszem. Barátságos fiataloktól kitűzőt és oklevelet kapok, szintén barátságos hölgyektől pedig frissen sült lángost. Hmmm… sajttal, tejföllel… Hiszen én – tulajdonképpen – éhes vagyok! Meg szomjas is – arra meg gyümölcslét kínálnak. Olyant, ami nem szép, nem színes, csak: nagyon-nagyon finom. Begyűjtöm még a Cartographia Kupa pecsétjét, elköszönök, és a ragyogó napsütésben, csepegő eresz mellett elhaladva arra gondolok, hogy talán mégis csak lesz idén is tavasz.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése